fbpx

Itsensä johtamisen kehittäminen

Itsensä johtaminen

Itsensä johtamisen kehittäminen

Jokainen meistä on arjessaan vähintäänkin oman itsensä johtaja. Sellainenkin johtaja, jolla on iso joukko johdettavana, joutuu saman totuuden kanssa vastatusten: aloita ensin itsestäsi. Tänä päivänä yllättävän moni kamppailee itsensä johtamisen kanssa. Jaksaminen on koetuksella ja ristivetoa on moneen eri suuntaan, aikaa on käytettävissä 24h vuorokaudessa, tasapuolisesti sama määrä jokaiselle. 

Itsensä johtamisen taitojen kehittäminen tulee aina lähteä yksilöllisestä näkökulmasta. Samat vinkit eivät ole tarpeen, eivätkä edes toimi jokaiselle. Harvoin yleisesti listatut niksit tarttuvat omaan arkeen, vaikka sinällään itse idea vaikuttaisi näppärältä. Syy tähän on se, että sama yleisongelma näyttäytyy itse kunkin arjessa eri tavoin, eri kohdissa. Olemme pohjimmiltaan, synnynnäisiltä käyttäytymistyyleiltämme erilaisia ja kulloinenkin elämäntilanne tuo omat lisämausteensa ajankäyttöömme ja energiatasoomme. 

Miten kehittää itsensä johtamista?

Itsensä johtaminen lähtee oman ajattelumme selkeyttämisestä, tavoitteista, sen hetkisten tunteiden tunnistamisesta ja ajatusten suunnitelmallisesta käytäntöön viemisestä. Perustana on itsetuntemus yhdistettynä kulloiseenkin kokonaistilanteeseen. Yksilön omat arvot ovat kompassi, joka näyttää suuntaa risteyskohdissa pohdittaessa valintoja tai ajankäytön jakautumista, oman toiminnan suuntaamista. Joskus ihminen johtaa tehokkaasti itseään arvojaan vasten, seurauksena elämän tyytymättömyys ja merkityksellisyyden tunteen ontuminen. Tavoitteena ei tulisi olla ainoastaan tehokas itsensä johtamien, vaan se, että asioita saadaan aikaan samalla lisäten kokemusta hyvinvoinnista ja energiatasojen noususta. 

Olisi niin helppoa ajatella, että kun vain saan sen parhaan vinkkilistan, alan sen mukaan toimia ja voin kehittyä mestariksi itseni johtamisessa. Listat auttavat toki nopeasti hahmottamaan, millaisista asioista on yleensä kyse, mutta konkreettisten uusien toimintamallien löytyminen vaatii syvemmälle sukellusta ja asioiden työstämistä. Isona apua tässä voi olla ulkopuolinen valmentaja, joka johdattaa oikeiden oivallusten äärelle. Uskalla sukeltaa syvemmälle ja katsoa, mitkä rihmat pitävät kiinni ja estävät sinua johtamaan itseäsi paremmin. Ole rehellinen itsellesi kokonaistarkastelussa ja aloita vaikka heti.

Katja Rajala

Yritysvalmentaja

Innopop Oy

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.