fbpx

Yrittäjän työhyvinvointi

Yrittäjän työhyvinvointi

Sinä, joka nyt toimit yrittäjänä, olet jossain kohdin tehnyt tuon valinnan elämässäsi tälle polulle. Olet ehkä toiminut jo pitkään yrittäjänä, tai saatat olla vasta yrittäjyytesi alkumetreillä. Oman työhyvinvoinnin äärelle on aina yhtä oikea aika pysähtyä. Yrityksen liiketoiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä on helppo keskittyä pääsääntöisesti ”koviin asioihin”. Monesti kuitenkin näiden kovien asioiden taustalla on pehmeämmät tekijät sekä hyvässä, että pahassa. On helpompi ihmetellä numeroita ja toimintojen sujumattomuutta, kuin todeta kenties niihin vaikuttava oma elämäntilanne, tai oma toimintapa ja huonot vuorovaikutustaidot. Ei toki aina näinkään ole. 

Yrittäjä kuitenkin vastaa itse omasta työhyvinvoinnistaan. Ei ole työnantajaa, joka huolehtisi asian puolestasi. Osalla on ehkä sopimus työterveyshuollon kanssa, osa on hoitanut sairaudenhoidon vakuutusten kautta ja joillakin asiaa ei ole ratkaistu millään tavoin. Asiaan paneutuminen on kuitenkin oleellinen avain pitkäkestoiseen yrittäjyyteen ja yrityksen menestykseen.

Yrittäjän omasta työhyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on merkittävä osa itsensä johtamisen taitoa. Niin monesti kuitenkin moni muu asia arjessa kiilaa näiden asioiden ohi. On hoidettava tilaukset, palveltava asiakkaita ja huolehdittava työntekijöistä. Yrittäjä on kuitenkin yrityksen sydän ja sen sykkeestä on huolehdittava, jotta yrityksen toiminnalla on jatkuvuus. Emme ole luovia, emmekä kykene kehittämään yritystoimintaa, ellemme ole yrittäjinä hyvässä ”iskussa” niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Vaikka rakastaisit työtäsi, on vaarana ajautua sumuun itsensä kanssa. Pysähdy siis ajoittain, tietoisesti oman työhyvinvoinnin suunnittelun äärelle. Varaa aika itsellesi kalanteriin ja tarkastele elämäsi kokonaisuuttaa oman jaksamisesi näkökulmasta. Mieti, miten voit parantaa omaa jaksamistasi. Valitse alkuun yksi asia, jonka muutokseen tekemiseen sitoudut. Etene pala kerrallaan parempaa kohti.

Tässä joitakin kysymyksiä pohdittavaksi:

  • Mitä minulle kuuluu juuri nyt?
  • Mikä on psyykkisen jaksamisen tilanne juuri nyt? Miten voisin parantaa sitä entisestään?
  • Mikä on fyysisen jaksamisen tilanne juuri nyt? Miten voisin parantaa sitä entisestään?
  • Ovatko omat tavoitteet hyvinvointini suhteen ristiriidassa yritykseni tavoitteiden kanssa?
  • Miten voisin organisoida oman työhyvinvoinnin ja jaksamisen suunnittelun ammattimaisesti ja näin investoida itseeni?

Muistathan pyytää apua, mikäli jaksamisesi on tiukilla!

Voit lukea lisää aiheeseen liittyen syksyllä 2020 ilmestyneestä tietokirjasta:

Yrittäjän syke – Yrittäjänä elämisen taito (tekijä Katja Rajala)

Kirjaa myy Suomalainen Kirjakauppa kautta maan ja Adlibris verkossa. Tilaa kirja tästä

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.