fbpx

Kriisi paljastaa millaisia ihmisiä olemme ja millainen on yrityksemme

Kriisi paljastaa millaisia ihmisiä olemme ja millainen on yrityksemme

Meneillä olevasta koronakriisistä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta iskevä yrityksen riskitesti. Pahinta on se, että kyse ei ole erilaisista riskiskenaarioiden pohdinnasta, vaan siitä, mitä juuri nyt tapahtuu. Varautumis- ja järjestelyaikaa tähän tilanteeseen ei ollut meillä kenelläkään.  Ne yrittäjät, jotka ovat riskianalyysinsä tehneet ajallaan ja jollain tavoin varautuneet ikäviin yllättäviin tilanteisiin, saavat vähän muita enemmän peliaikaa selviytymiseen. Nyt näyttää siltä, että edes toiminnankeskeytysvakuutuksista ei taida olla turvaa. Yleinen taloustilanteen kriisiytyminen vaikuttaa niihinkin yrityksiin, joiden ydintoimintaan suoranaisesti koronan vaikutukset eivät ole iskeneet.

Kriisi paljastaa nopeasti yrityksen tilan ja riippuvuuden eri tahoihin. Yritykset ovat eri elinkaaren vaiheissa ja isku iskeytyy toisiin syvemmin ja nopeammin kuin toisiin, syystä tai toisesta. Tässä tilanteessa on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa kuin osittain. Voimme tehdä tarvittavia järjestelyjä yrityksessä, neuvotella maksuaikoja, lomauttaa henkilökuntaa, sulkea toiminta ym. Määräänsä enempää emme voi. Se, mikä tilanteessa saattaa ratkaista paljon löytyy ihmisen mielen maailmasta. Jäljelle jää se, miten suhtaudumme asioihin, millainen prosessi käynnistyy päämme sisällä.  

Kriisi paljastaa sen, millaisia olemme ihmisinä ja yrittäjinä.  Temperamenttimme ja aikaisemmat kokemuksemme vaikeuksista selviytymisestä vaikuttavat siihen, miten toimimme tänään, millaisia keinoja käytämme selviytymiseen ja miten mielemme voi. Resilienssi on psyykkinen ominaisuus, jota toisilla on enemmän, kuin toisilla. Se auttaa meitä selviytymään haasteellisina aikoina ja vaikeat elämäntilanteet ovat oivia käytännön tilanteita kehittää sitä. Tilanne pakottaa miettimään, mihin turvaamme ja mistä saamme voiman jaksaa tulevat päivät haasteineen. Nyt jos koskaan haastetaan paineensietokykyämme. Muistetaan, että mitalleja ei jaeta siitä, että yrittää liiaksi sinnitellä yksin. Todellista rohkeutta on uskaltaa olla myös heikko ja pyytää apua. Tuetaan toinen toistamme, sillä elämä kyllä kantaa meidät tämänkin yli.   

Vinkkejä koronatilanteesta selviytymiseen:

  • Kerää tilanteesta oikeaa faktaa oman yritystoimintasi näkökulmasta.
  • Kysy asiantuntijoilta ja juttele kollegoiden kanssa.
  • Toimi – älä jää tuleen makaamaan!
  • Anna aivoille lepoa ja muutakin ajateltavaa.
  • Nuku, syö ja liiku.
  • Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin.
  • Alä menetä toivoa.
  • Mikäli sinulla menee hyvin, käytä voimasi muiden tukemiseen.
  • Älä jää yksin missään kohdin. Tukea on tarjolla!

Katja Rajala, InnoPop Oy

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.